2011. április 29., péntek

Márk érkezése

Kicsit felborult a hetem, ugyanis a barátnőm szülése május 21-e helyett április 28-ra esett.
A gyermek azt gondolta, hogy inkább idekint szeretne lenni és szerdán, a hajnali órákban egy jól irányzott rugással kitört a burokból.

Megérkezett.

 Igaz rendes szülést vártunk, de mivel eddig kényelmesebben érezte magát fejjel felfelé, megfordulni már nem maradt idő, sem hely. Így is nagy élmény volt nekem, mivel a saját szüléseim emlékei már kissé megkoptak.




Szép és örömteli pillanatok voltak, de innen jön az izgalmas része a dolognak. Sok sikert hozzá nektek,
Léna és Pityu!

UI: Mindent inkább 5 perccel hamarabb, mint féllel később!

€dit 

2011. április 27., szerda

Egy ünnep margójára

Ma megvettem Györgyi blogbarátnőm gondos segítségével azt a bizonyos rugós tűzőtalpat. Íme őkelme:



Nagyon sok mindent várok tőle. Megnézegettem apróra, összebarátkoztunk, beszéltem hozzá /remélem értette is/ most hagyom erőt gyűjteni, mielőtt elkezdenénk a közös munkát.

Most ugyanis pár napig sem varrni, sem írni nem lesz időm, mert a "kisfiam" ballag a hétvégén.

A hétfői ünnep nekem dupla volt. A blogom látogatószámlálója 10000 fölé kúszott.  Január 2-án, amikor írni kezdtem nem gondoltam volna, hogy egyszer akár 1000 is látható lesz a táblán. De hála a sok látogatónak és kommentelőnek ez a szám váratlanul és gyorsan emelkedett. Mindenkinek szeretném ezt megköszönni, szeretném ha osztoznátok örömömben és ezennel egy játékot hírdetek,  itt a blogon!
Nyeremény: egy általam készített "mű".

1. Írj egy kommentet  ehhez a bejegyzéshez.
2. Ha van blogod az alábbi képpel rakd ki játékot, amit ezúton meg is köszönök
3. Ha nincs blogod, akkor  a kommentben  hagyj egy e-mail címet és oszd meg az oldalt egy közösségi portálon
4. Mindezt megteheted május  5. csütörtök éjfélig.



Örülök, hogy ma is benéztél hozzám! Szép, alkotós napot mindenkinek!

€dit

2011. április 23., szombat

Rózsák a napsugárban /tutorial/

Mivel az előző terítőből kimaradtak a szép rococo rózsás betétek, ezért gondoltam a következő terítőben ők kapják a főszerepet.



Középre tettem egy crazy rózsát, mivel a múltkor bepróbálkoztam egy más szín öszeállítással ami végül kimaradt a terítőből most pont kapóra jött. Köré raktam a rococo betéteket és kereteztem erős mahagóni vörössel.


 Sokat gondolkodtam a sarkokra mit is tegyek. A rococo már sok lett volna, crazy rózsát meg már nem akartam ebbe a terítőbe is tűzni. Ezért csináltam crazy napsugarakat. Íme:



Persze mindegyik másmilyen lett de szerintem ez nem baj. Végén a szokásos fordigatós technikámmal megcsináltam a hátát is. Nem is gondoltam, hogy ilyen mutatós lesz. Legalább is nekem nagyon tetszik.



Egyre jobban merem használni a színeket. Mindig vigyázok, hogy egymással harmónikus színű anyagokat kombináljak, pedig az ellentétes színek is jók lennének. Hiába, fel kell nőni a feladathoz!

Ja még a fonalakról: a rococo hímzéses blokkokból kettőt színátmenetes hímzőfonallal varrtam, a másik kettőt sima hímzőfonallal. Lehet, hogy nem a legmegfelelőbbet választottam, mert sokszor összetekeredett. Ha valakinek van  tuti infója milyen a tökéletes hímzőcérna a rococohoz,kérem ossza meg velem




Mindenkinek békés, boldog Húsvétot kívánok!

€dit

2011. április 19., kedd

A tűzés bibliája

Úgy látszik nem csak én rettegek az utolsó mozzanatól amit tűzésnek nevezünk. Eddig csak nagyon kicsi dolgokon mertem kipróbálni, hogy biztosan ne rontsam el a művet az utolsó pillanatban.
Több kommentből is kiderült, hogy nem egyedül vagyok ezzel a problémámmal.
Találtam egy jó kis helyet ahol kedvünkre gyönyörködhetünk a különböző szebbnél szebb tűzésekben, sőt mindegyikről videót is nézhetünk.
Elneveztem így:  A tűzés bibliája
Ezt nézve nagyon egyszerűnek tűnik megcsinálni.


Persze az sem mindegy az embernek milyen a varrógépe. Mert ez a videóban olyan mintha magától menne.
 Jó lenne megtanulni ilyen szépen tűzni. Össze kellene jönnöm Csokifolt Ágival, hogy egyszer élőben is láthassak ilyen munkát.  Vagy lehet, hogy ilyen kicsi darabokon kellene gyakorolni és előbb-utóbb menne?

Remélem tudtam segíteni ezzel a bejegyzéssel annak aki ugyan abban a cipőben jár mint én!!

Köszi, hogy benéztél hozzám:

€dit

2011. április 15., péntek

Egy csokor "őrült" rózsa /tutorial/

Miután Ginától megtudtam a crazy technika fő fortélyát, sorban elkezdtem gyártani a szebbnél szebb rózsákat. Az a jó ebben a technikában, hogy mindegyik darab egyformán készül  és mégis mind különböző lesz.
Az eredeti elképzelés szerint a blokkok közepére egy már korábban bemutatott hímzett rococo rózsafüzéres blokkot akartam rakni, de ahogy nézegettem valahogy nem tetszett. Íme:



Pedig külön-külön mindkettő nagyon mutatós, de talán az volt a baj, hogy a hímzés hófehér anyagra készült míg a rózsák szegélye csont színű. Se baj azért valamire csak jó lesz. Íme átvariálva:


Tehát a közepére is rózsa ment végül. Függőleges és vízszintes kereteket raktam köré élénk narancsból.





A nagy keret is ugyan ebből készült. Mivel én semmilyen tanfolyamra nem jártam /sajnos/ elég hiányosak az ismereteim a befejezéssel kapcsolatban. Mondhatni semmilyen más hátlapozást nem ismerek csak a kifordítós módszert. Egyesek szerint ez a legnehezebb, de én ezt az egyet tudom biztonsággal megcsinálni.


 Most már "rutinosan" a közepére rakom a kézi varrást, hogy szebb legyen a széle.

És láss csodát: kész a terítő. Persze egy gyönyörű tűzés még hiányzik róla, de arra végképp nem merek vállalkozni.



Nekem nagyon tetszik a végeredmény. Igazán szép tavaszi színek kavalkádja lett. A rococo rózsás blokkok megmaradtak, de hamarosan abból is készítek valamit mert túl szépek, hogy csak úgy magukban szomorkodjanak.

Neked hogy tetszik?  Mindenkinek kreatív napokat kívánok így Húsvét előtt!

€dit

2011. április 11., hétfő

OSASYI KAKAÓSCSIGÁJA

Történt egyszer már pont egy éve, hogy otthonunkban vendégül láthattunk 5 hétre egy amerikai fiút. Ő volt Osayi.



 Már előre izgultam, hogy milyen ételeket fogok neki készíteni, mennyire fog neki ízleni amit főzök. 
Hamar kiderült, hogy a húst és az édességet szereti a legjobban. A zöldségeket egyáltalán nem szerette, annyira, hogy még a MD hamburgerből is kivette a salátát. A levest szinte egyáltalán nem ismerte, de megette mindet a zöldségeket kivéve.



Tulajdonképpen mindent megevett amit eléraktunk, /de legalább is megkóstolta/. Mondjuk amikor a pulykaláb levest feltálaltuk és meglátta a kb 30 cm-es lábikókat és a zúza, mája tálat, hát mondhatom nézett nagyokat. 

Az első hét végére már aranyosan mondta, hogy "nagyon finom" és hüvelykujjával is jelezte mellé, ha mégsem érteném a dícsérő szavakat.

Sorban készültek a finom tésztás, édes ételek: palacsinta, máglyarakás, szilvás gombóc, nudli, derelye és a sok sütemény. Mind nagyon ízlett neki. Mivel Szegedre jártak a fiammal iskolába minden reggel kakaós csigát  vettek reggelire. Az ötödik hét végére elég jól beszélt már magyarul /jobban mint én angolul/, tudott számolni, tudta a neveket, köszönéseket. Ahogy mondta, hogy "egészségedre", "szia" soha nem felejtem el.
 Útravalóul csomagoltunk neki jó magyar szokás szerint egy rakat kakaós csigát és pár doboz hájaskiflit, hogy az otthoniak is érezzenek jó magyar ízeket. Karácsonyra küldtem nekik szaloncukrot, beiglit és mézeskalácsot.

Egyszer beszélgettük mennyire nem szereti a répát, nálunk az ugye megszokott eledel. Na sütöttem neki répás sütit, amiről csak az mondja meg, hogy répa van benne aki látja az elkészítését. Nagyon sokat evett belőle és újongott, hogy milyen finom. Gondolkodtam, hogy megmondjam-e neki hogy valójában répa van benne nem is kevés! De nem rontottam el az örömét. 

És amiért mind ezt leírtam, mert a hétvégén csokis és kakaós csigát sütöttem a családnak nasira.

Imádom Limara receptjeit és ha nem is mindig ugyan úgy de kedvet kapok az elkészítésükhöz. Nála olvastam a múlt héten egy kalácsreceptet amit Osayi-osan megsütöttem.




Sima kalács tészta ami áll: 1,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 2 ek cukor, 1 kk só, 50 dkg liszt és egy kis olvasztott margarin. Ezeket összekeverem és "csodatálban" megkelesztem. Kinyújtom és megkenem olvasztott margarinnal. A képeken a csokis változat van, amibe 1 tábla tejcsokit felkockázva szétszórok és mazsolát szórtam mellé. A másnap készültbe  cukrozott kakaóport raktam. Aztán feltekertem és 16-18 darabra vágtam, kivajazott tepsibe vagy tortaformába raktam. A tetejére szórtam egy kis cukrot, hogy biztos édes legyen. 180 fokos sütőben kb 30 percig sütöttem. Nagyon finom lett és nem kellett sokáig  nézegetni.


Tudom, hogy Amerikában a "rokonok" is olvassák a blogot, bár ez a fordító program néha melléfog, de hátha meg tudják sütni ők is.

Örülök, hogy benéztél hozzám! Szép  napot!  

€dit

2011. április 8., péntek

Rococo rózsák

A jó idő beköszöntével sok a munka az udvaron és kevés idő marad a varrásra.
Mégis készült két új rococo hímzés betét amit a rózsás crazyblokkok közé szánok a terítőbe.



Ez volt az első, jó kis vidám tavaszi színekkel.




Ez az újabb. Nagyon élvezem ezt a fajta elfoglaltságot is.


Szép napot! Örülök, hogy benéztél!


€dit

2011. április 5., kedd

Crazy rózsa szabályosan


Ha az ember nem járt semmilyen fejtágításra a technikákkal kapcsolatban, csak magára hagyatkozhat. Próbál józan paraszti ésszel egy mintát összerakni. Persze az okosságra nem tud rájönni egyedül ezért várja szakavatott foltoslányok segítségét. Én is ezt tettem és meg is jött a segítség Gina személyében. 

Felvilágosított, hogy anyagra varrjam a "rózsaszírmokat" ne csak úgy magában, mert egyrészt szebben fog állni, másrészt ha az alap anyagot a kellő nagyságra vágom akkor mindig szem előtt van a kész méret, és látom merre haladok, figyelhetem folyamatosan,  nehogy a munka eltolódjon valamelyik irányba.


Tehát egy 15 x 15 cm-es lepedővászon anyagra kezdtem varrogatni a darabokat. A leírásban 24 darabból készítettek egy blokkot. Hát ez nekem hol 26, hol 22 lett, de pont az a szép benne, hogy mindegyik másmilyen.


A végén még a színeket is variáltam, de nem tudom eldönteni, hogy egy terítőn belül egyforma anyagokból csináljam e a blokkokat, vagy lehetnek különböző szín összeállításúak is. Szerintetek?



Tetszik az eredmény. Egyenként mind szép.



Mindenkinek jó varrogatást és alkotást kívánok!

€dit

2011. április 1., péntek

Crazy-rózsa

Egy könyvben láttam a következő mintát. Volt belőle terítő és párna is. Nagyon megtetszett.

Először is bevásároltam hozzá a gyönyörű  tavaszi színű anyagokat.


A crazy technika elvileg könnyű, mert tulajdonképpen nem szabályos részekből tevődik össze. Gyakorlatlan kezeknek /mint az enyém is/ azért elsőre nem sikerül a kívánt méret és szín.

Én egy 15 x 15 cm-es négyzetet szerettem volna, de a kívánt méretet túl hamar elértem, mert még az anyagok felét sem használtam fel és már láttam, hogy nagy lesz a végeredmény.



Konzekvencia: vékonyabb darabokat kell szabni, hogy minél több "szirom" legyen.



Azért nem lett csúnya, valamihez jó lesz,  de holnap újra megpróbálom.

Ha valaki profi patchworkös esetleg olvassa bejegyzésem és tud tanácsolni valami praktikát, szívesen veszem!

Jó varrogatást mindenkinek!

€dit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...