2013. március 4., hétfő

Csináld magad....!

A mai világba majdnem mindenki spórol valamin. Valaki a fűtés és villanyszámlán, valaki az étkezésen, valaki a ruházkodáson. Abból lehet spórolni ami sokba kerül, és bizony ez majdnem mindenről elmondható legalább is a mi kis hazánkban. Én pl. a mosószeres spórolok már évek óta. Leírom nektek hogyan:
 Mi még olyan környéken lakunk /kis város/ ahol van piac öreg nénikkel, bácsikkal, akik a saját kezűleg elkészített dolgaikat viszik ki hétről hétre eladni, ettől remélve némi plusz bevételt a nyugdíj mellé. Szóval itt könnyen beszerezhet az ember egy darab házi szappant. Íme ha valaki még élőben nem látott volna ilyet:


ez a darab kb. 20-30 dkg lehet. Ezt egy sima háztartási reszelővel egész apróra lereszeljük,


majd 2 l vízben  forrásig felfőzzük, ezután még adunk hozzá  2  l vizet és kirakjuk hűlni.Flakonokba töltjük. Mosáskor kb 2 dl öntünk a mosógép dobjába, közvetlenül a ruhákra. Tehát a 4 l mosószappanlé 20 mosásra elég, ami hetente 2 nagy gépet számolva több mint 2 hónap. Mindez a mosószer árának töredékéért előállítható, maximum fél óra időráfordítással.
Ha valaki csak fehér holmikat mos, érdemes hozzá rakni még 1 kanál mosószódát /dm-ben kapható/ amivel mindent szépen ki lehet fehéríteni. Melltartókat, alsóneműket, pamutokat, fehér ingeket szép tisztára fehérít. Öblítő gyanánt 10 % ecet a megfelelő, a színes ruháknak megélénkíti a színeit, az illata teljesen elillan. 

Gyerekkoromban, emlékszem amikor bejöttek az autómata mosógépek, állandóan azt a reklámot nyomták a tv-ben, hogy "fékezett habzású mosószert" szabad csak használni benne. Akkor ennek tanító hatása volt még, most viszont dög unalom a reklámblokk, ahol mosóport,  fogkrémet, /ebben közelről is érdekelt vagyok ugyanis a fiam egy fogszabályzó használata miatt speciális fogkefét és fogkrémet ill. öblítőt használ/  gyógyszert reklámoznak felváltva.  Ha bemegy az ember a drogériába telis-tele vannak a polcok mindenféle kemikáliákkal, mosószerek, tisztítószerek, súrolók, felmosók, wc illatosítók tömkelege, azt sem tudja az ember melyik mire is való pontosan. Próbálgatjuk őket, de sajnos némelyik semmire nem jó, hallani róla pár évig, aztán eltűnik a süllyesztőbe és már nem is emlékszünk rá / Omo, Amó, Perlux valaha, nagy márkák voltak/ Tulajdonképpen ezek valamilyen szinten mind  vegyszerek, van aki ezeknek már az illatától is kiütést kap, némelyik vegyszer pedig csípő, maró hatású nem csak a bőrre de a légcsövünkre, orrunkra is irritálólag hat. Tehát szerintem érdemes odafigyelni mennyi és milyen tisztítószereket használsz otthon, s ha mód van rá természetes anyagokkal dolgozz!

Ha van kedved próbáld ki a háziszappan főzetet te is!


2 megjegyzés:

BORI írta...

Érdekes volt amit írtál. Már több blokkban is olvastam a mosószappanos mosásról,magam még nem próbáltam, mert sehol nem láttam házi mosószappant. Gyerekkoromban még láttam a szomszéd nénit mosóteknőben szappanozni a ruhákat....de fárasztó is volt. Az ecetes öblitésnél és a szabadban való teregetésnél nincs is jobb!!

krealady írta...

Nekem ez tetszik. Sőt! Tavaly év végén bevásároltam mindent, hogy én fogom készíteni a tisztító/tisztálkodó szereket magamnak. Nem tudom mégsem, mert itthon nem vevők rá, sőt, még előre nyafognak a szagok miatt, amiket okoz (nem a kis családom - a szüleim panaszkodnak). Nem tudom, a káposztának miért jobb a szaga - ez ráadásul hamar kimenne, mert szellőztetnék. De mindegy. Majd. Surányi Heni (Ördögszappan) nagyon jó tanárnő, nagyon sokmindent kitanultam tőle elméletben. Már alig várom, hogy a gyakorlatban alkalmazzam. Ajánlom neked is őt, ha még nem néztél a blogjára!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...