2011. november 15., kedd

Én és a méteres cipzár /tutorial/

Amikor tavasszal Ági blogján megláttam ezt a valamit, már akkor elhatároztam, hogy egyszer megvarrom Őt.



Sajnos akkor még híján voltam egy-két szükséges tudásnak, mint például a tűzés és a méteres cipzár varrás /rendeset se sokat varrtam még/. Azóta nem mondom, hogy profiul tűzök, de legalább van fogalmam róla, hogy is kellene csinálni, tehát a méteres cipzár varrást kellett kipróbálnom.
Az eredeti ötlet innen való, így hát a két helyről alaposan szemügyre vettem a tennivalókat és nekiláttam az elkészítésnek.



Elővettem a frissen beszerzett hímzőcérnámat és a méteres fekete cipzárat. 25 x 10 cm-es anyagot megtűztem, /sajnos többet kellene gyakorolni, hogy szebb legyen/ majd beleférceltem a húzózárat. Persze rögtön bele is varrtam, mert attól nagyon féltem.


Örömömben, hogy milyen jól sikerült, gondoltam kipróbálom, hogy működik-e, ráhúztam a kocsit és összehúztam. Sikerült is, de ekkor észrevettem, hogy a cipzár fordítva van bevarrva. Tehát jött a bontó tű és kezdtem elölről. /egy életre megtanultam merre kell nézni a fogaknak./
Másodszorra / talán mérgemben/ már nem férceltem be, csak varrtam, illesztettem, varrtam és egész jó lett. Tudom, hogy ezt ha egy vérbeli varrónő meghallja, égnek áll a haja, de nem igazán szeretek fércelni, főleg ha ennek ellenére mégsem tökéletes lesz a darab.

A kanyarokban kb. 1 cm-ként bevágtam a cipzár szélét, hogy szépen kifeküdjön.


A belső bélést is csak rágombostűztem és varrtam. A kocsinál kb 5 cm-es lyukat hagytam a kifordításhoz. Utána ezt kézzel bevarrtam. 
Egy észrevétel: mindig érdemes az elején pontosan akkorára kiszabni a bélést is mint a színe anyagot. És bevarrásnál meg kell hagyni a rendes varrásráhagyást, különben bő lesz a bélés.


Végül úgy belejöttem, hogy három különböző méretet is gyártottam.



Szóval a cipzár elnyerte a tetszésemet. Ezentúl nem a cipzár méretére kell varrni a táskát, hanem a táska méretére kell vágni a cipzárat. /ez jól hangzik, pedig még sose varrtam táskát,  de ami késik, nem múlik/. 

Érdemes kipróbálni!

Ha ötleteket szeretnél itt nézz szét: http://freshlypieced.blogspot.com/

10 megjegyzés:

Editfolt írta...

Újabban nem engedi a megjegyzéseket csak ha beállítom és mindig elfelejtem. Szóval most már lehet írni megjegyzést.

Kaccat írta...

Nagyon jók lettek! Nekem mostanában nincs kedvem varrni :-( talán mert "muszáj" lenne...

Ági írta...

Minden nagyon pirospontos :-))) Egyet azért jószándékkal mondanék. Először tűzni, utána szabni!! Könnyebb a tűzés, ha nagyobb darabnak állsz neki és utána könnyebb a szabás is :-)) Kicsit lellkiismert furdalásom volt, hogy rábeszéletelek a méterzippzárra, de örülök, ha ráéreztél a benne rejlő lehetőségekre.
Ági

Denise :) írta...

Very cute little zipper pouches, Edit! Great job! :)

vatikati írta...

Már rég szemezek ezekkel én is, de még nem pattant ki a szikra. Így, hogy te kigondoltad helyettem is, már könnyebb lesz, köszönöm :) Nagyon szépek lettek

Kata írta...

Nagyon jó lett mindhárom darab!És a tűzés is nagyon tetszik!
Fércelés nélküli cipzár bevarrás......hát nem áll égnek a hajam,pedig azt hiszem elmondhatom magamról,hogy "vérbeli" varrónő vagyok.Közel 40 éve.Varrtam már női ruhát (ebbe minden beleértendő amit egy nő viselhet),varrtam férfi öltönyt,bébi ruhát és még nagyon sok mindent.Talán tanuló koromban férceltem be a cipzárt utoljára.Úgy hogy ha fércelés nélkül is megy,akkor rajta.És ne törődj a varrónők hajával!
Üdv: Kata

inecsg írta...

Ez igen! Ügyes vagy!
Én még sosem férceltem cipzárat, pedig varrtam már eleget!

Álomjáró-Bozsomati írta...

Ez nagyon jóóóóóó! Lehet nekem is ki kéne próbálnom! :-)
Én csak ezt a méteres zipet nem értem. Csak fél zipzárt kell felvarrni???

Heather írta...

Very cute idea! I especially like the gray/silver one on the bottom. :o)

Renus művei írta...

Helló!!Isteni lett!Én tőled kaptam rá a tűzés szépségére,de nekem még nem igen megy!Viszont jó látni hogy neked már milyen szépek a tűzéseid!Nagyon ügyi vagy!A zipet én sem szoktam fércelni,gyűlölök fércelni.És az én hajam se áll égnek,pedig varrónő vagyok,igaz még nem 40 éve csak 10.Csak így tovább!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...